marți, 1 noiembrie 2016

Declaraţie politică privind atitudinea preşedintelui ASF faţă de Parlament

Ieri am asistat la încă un episod al lipsei de respect faţă de Parlament din partea unei agenţii subordonate Guvernului şi sub control parlamentar. E vorba despre ASF.
A fost chemat domnul Mişu Negriţoiu să ne spună ce s-a întâmplat acolo cu RCA-urile, de ce a trebuit să înnebunim toţi şoferii din România, toţi posesorii de autoturisme, de ce s-a ajuns la această soluţie de mărire a preţurilor, în favoarea unor companii pentru care am eu o meteahnă veche de a spune sau o durere, într-un fel, companii multinaţionale străine care iau banii de aici, din România, pleacă şi trăiesc bine pe afară. Iar, stupoare, domnul Mişu Negriţoiu, în loc să vină, a trimis o scrisoare. Aşa sunt învăţaţi unii să discute cu Parlamentul. De fapt, nu e o noutate. Îmi aduc aminte de Gelu Diaconu, când a fost chemat la Comisia pentru buget, finanţe din Senat, a zis că nu are timp. Nu mai putem spune că noi, parlamentarii, ne îndeplinim rolul de control, de coordonare, ci că suntem într-adevăr o anexă a Guvernului, fiecare face ceea ce crede. Noi suntem de vină că i-am învăţat aşa. De asta se ajunge la câte o soluţie gen RCA-uri, că unii au impresia că sunt stat în stat. Unii au impresia că acolo stabilesc un statut propriu, salarii aşa cum vor. Domnul Mişu Negriţoiu are în jur de 12.000 de euro pe lună, adică de vreo douăsprezece ori mai mult decât un parlamentar. Nu aceasta este problema. Problema este că nu-i merită şi că acest ASF, care în trecut funcţiona pe alte criterii şi, printre altele, ce era în trecut ar trebui să răspundă inclusiv de Fondul Naţional de Investiţii, acel celebru "Dormi liniştit, că banii tăi lucrează!"... Deci s-a perpetuat acest lucru şi, din păcate, văd că a rămas cam aceeaşi concepţie.
Din păcate, dacă nu vom fi... acum este târziu pentru noi, că mai sunt câteva săptămâni - dar Parlamentul viitor cred că trebuie să-şi intre în rol şi să se întâmple, aşa cum se întâmplă într-o ţară normală, în care în momentul în care este chemat un ministru la audieri la comisiile parlamentare nu doarme vreo săptămână înainte şi se gândeşte ce are de făcut, ce a greşit, cum trebuie să răspundă.
La noi, e invers, văd că vin unii şefi de agenţii, miniştri, şi ne ceartă de acolo, când îi întrebăm noi, care suntem în mijlocul oamenilor şi ştim care sunt problemele reale, nu ei, care se plimbă cu maşinile şi stau într-un birou luxos şi au impresia că ştiu tot. Noi, când îi întrebăm, ne ceartă că ne permitem să-i întrebăm, că noi habar nu avem cum funcţionează acest sistem.
Încă o dată spun, sper, colegii care vor fi în viitorul Parlament, să-şi îndeplinească aceste atribuţiuni, să fie fermi, să facă ordine cu aceste instituţii subordonate Parlamentului şi sub controlul parlamentar, să facă legile de aşa natură încât cei care nu-şi văd de treabă să răspundă şi să plătească pentru acest lucru. În momentul acela, intrăm într-o normalitate şi cred că ajungem la o ţară care se îndreaptă spre prosperitate.
Vă mulţumesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu